حفاظت از عرصه های طبیعی در مقابل آتش سوزی وظیفه ای ملی است
جنگل ها به عنوان منابعی ارزشمند بشمار می آیند که صرف نظر از جنبه اقتصادی از لحاظ اکولوژیکی و زیست محیطی نیز نقش حساسی در کشور دارند، به همین منظور حفاظت از عرصه های طبیعی در مقابل آتش سوزی وظیفه ای ملی به شمار می آید.

هر جا که پوشش گیاهی بیشتر باشد شاخص توسعه یافتگی و تعادل آب و هوای آن بالاتر است .
این منابع از آن جهت بیشتر اهمیت دارند که برخلاف سایر منابع که غیر قابل تجدید هستند، چنانچه به روش اصولی و علمی و با رعایت همه جوانب بهره برداری شوند، همیشه در اختیار انسان و برطرف کننده نیازهای او خواهند بود.
هر ساله با شروع فصل گرما قسمت وسیعی از جنگل های کشور به دلیل کمبود امکانات، نیروی انسانی متخصص، تجهیزات تخصصی اطفا حریق و همچنین نبود متولی مشخص طعمه حریق می شوند و به گونه ای این موضوع به تراژدی تلخ و سریال ادامه داری تبدیل شده که هرگز تمام شدنی نیست.
وقوع آتش سوزی در مراتع و جنگل های کشور از مهمترین معضلات حوزه محیط زیست است، و نیز با توجه به بارش های بهاره و افزایش پوشش مراتع در مناطق مختلف، پوشش گیاهی خشک مستعد وقوع حریق می شود، از این رو در فصل گرما هر لحظه امکان شعله ور شدن جنگل ها و مراتع وجود دارد.
آتش سوزی جنگل ها و مراتع به عنوان یکی از شایعترین حوادث ناگوار کشور محسوب می شود که با گرم شدن هوا آمار حریق نیز بیشتر می شود.
عامل انسانی به عنوان دلیل اصلی بیشترین موارد وقوع اتش سوزی در جنگلها و مراتع استان است که همه ساله خسارت های بیشماری را بر جای می گذارد.
شهروندان و طبیعت گردان از رها سازی مواد شیشهای (نظیر انواع بطری شیشهای و پلاستیکی)، خرده شیشه و اشیا مشابه در داخل جنگلها و مراتع خودداری کنند، زیرا این اشیا همانند عدسی ذره بین عمل کرده و موجب اشتعال علوفه خشک و مواد قابل اشتعال کف جنگلها و مراتع گردیده و کانونهای آتش در مناطق ایجاد میکنند.
باتوجه به اینکه کشور ما از نظر سطح فضای سبز اعم از جنگل و غیرجنگل از میانگین جهانی پایینتر است لذا حفظ و نگهداری از این نعمت خدادادی مشارکت عمومی را می طلبد.
منابع طبیعی و آبخیزداری استان زنجان